Cáceres medeltida stad Spanien

Staden Cáceres i Extremadura är en av de vackraste medeltida städerna i Spanien. Den historiska gamla staden Barrio Monumental har utsetts till en UNESCO: s världsarvslista.

Huvudstaden i provinsen med samma namn ligger på en höjd av 459 meter i nordvästra Extremadura. 95 000 människor bor i den relativt moderna staden.

Sevärdheter i gamla stan i Caceres

Centrum är Plaza Mayor med stadshuset. Det livliga torget är omgivet av barer och restauranger. På den sida som vetter mot gamla stan reser sig Torre de Bujaco. Detta torn byggdes på 1100-talet av de moriska almohaderna över en romersk fästning.

Härifrån ledde stigen genom Puerta de la Estrella till den medeltida gamla staden. En kort eller längre promenad genom de smala gatorna är värt det här. Stigen leder förbi imponerande palats, kyrkor och vackra torg.

Första stoppet på en rundtur är Plaza de Santa María med Concathedral och vackra adelspalats. Kyrkan Santa María de Cáceres i sin nuvarande form byggdes på 1400- och 1500-talen på grunden av en äldre kyrka.

Längre sydväst ligger nästa lilla torg, Plaza de San Jorge. Den adliga familjen Los Golfines palats är imponerande. Familjen till "privatisterna" upprätthöll goda kontakter med de spanska kungarna.

En trappa ledde från Plaza San Jorge förbi kyrkan Iglesia de San Francisco Javier till Plaza de San Mateo. Här är vi på den högsta punkten i det historiska Barrio Monumental-distriktet. Den gotiska kyrkan San Mateo har anor från 1400-talet.

Öster om detta, på Plaza de las Veletas, ligger provinsens museum, inrymt i ett palats som ser enkelt ut från utsidan. Där kan du besöka en gammal morisk cistern (Aljibe).

Restauranger och nattliv

Ett besök i Cáceres är inte bara värt besväret på grund av sevärdheterna i den medeltida gamla staden. Staden är känd för bra restauranger och utsökt mat. 2015 hade staden titeln "Spansk gastronomisk huvudstad".

En av de bästa matställena är restaurangen Atrio på Plaza de San Mateo, nummer 1, i gamla stan. Den översta restaurangen har en utmärkt vinkällare. Om du önskar kan du bo på tillhörande hotell.

Runt Plaza de San Juan sydväst om gamla stan finns några bra restauranger för kvällen. Rekommenderade ställen är till exempel tapasbaren Tapería Yuste eller restaurangen El Figón de Eustaquio.

Hur tar du dig till Caceres?

Cáceres ligger på den viktiga nord-sydliga anslutningen av motorväg A-66 och riksväg N-630. Tågstationen ligger cirka 2,5 km från centrum i den sydvästra utkanten, tågförbindelser till Badajoz, Mérida och Madrid. Nära tågstationen ligger också busstationen på Calle de Túnez. Härifrån finns bussförbindelser till Salamanca, Sevilla, Trujillo och Zafra.

Förutom Parador har Cáceres en rad andra utmärkta hotell för övernattning, samt fritidshus och lägenheter för längre vistelser.

Spanien utflykter