Toledo stad med en lång historia


Knappast någon annan stad i Spanien är lika genomsyrad av historia som Toledo i provinsen Castilla-La Mancha. Toledo är en av de tre så kallade historiska metropolerna i landet och erbjuder sina besökare en mängd vackra sevärdheter.

Toledo har en lång och mycket spännande historia som började 192 f.Kr. Toledo kallades då Toletum och var en del av den romerska provinsen. Efter att romarna kom morerna och från 712 gjorde de Toledo till ett blomstrande centrum för handel och konst.

1985 återtogs Toledo av kung Alfonso VI och staden gjorde sig ett namn som Spaniens vapenhus.

De bästa svärden i Europa kom från Toledo och det var med tillverkning av vapen som Toledo blev rik. Staden är hem för ett antal medeltida byggnader som påminner om Toledos storhetstid och är idag bland de vackraste byggnaderna i hela Spanien.

Toledo var ett nytt hem för många fördrivna judar från hela Europa redan på 1100 -talet, och dess synagogor är nu en av stadens vackraste sevärdheter.

Synagogorna El Tránsito och Ibn Shushan i det tidigare judiska kvarteren vittnar om den rika judiska kulturen.

El Tránsito -synagogen rymmer nu ett museum som berättar om judarnas långa historia i Toledo. Från Ibn Shushan -synagogan blev kyrkan Santa María la Blanca, som idag också fungerar som ett museum.

Toledos landmärke är fästningen Alcázar, byggd på 1500 -talet och den mäktiga katedralen Santa María. Byggandet började på 1200 -talet och slutfördes inte förrän 200 år senare.

Den storslagna Alcázar, skapad av en romersk fästning, dominerar Toledos stadsbild och kan besökas idag.

Katedralen anses vara den vackraste kyrkan i gotisk stil i Spanien och är modellad efter Bourges-katedralen i Frankrike.

Det finns så mycket att se i Toledo att du enkelt kan tillbringa några dagar där. Du hittar olika boenden på Booking.com -webbplatsen.

Spanien utflykter