Periana charmiga by i Andalusien

Den charmiga byn Periana ligger i den vackra regionen Axarquia. Axarquía är regionen i sydöstra delen av Málaga, öster om staden Málaga i Spanien. Gränsar provinsen Granada i öster och norr, regionerna Antequera och Malaga i väster och Medelhavet, Costa del Sol i söder.

Periana erbjuder en vacker utsikt över den omgivande landsbygden. I norr finns spektakulära bergskedjor och i söder den vackra sjön Viñuela och kusten. Byn ligger längs den natursköna vägen för olivolja och berg, som går genom olivlundar, bergskedjor och gamla Pueblos Blancos (vita byar).

Periana ligger bara 40 minuters bilfärd från Malaga och flygplatsen, 40 minuter från den spanska turistorten Torre del Mar och mindre än 40 minuter från kuststäderna Nerja, Torrox och Torre del Mar, som inte bara har vackra stränder, men också om marknader och många barer, restauranger och butiker.

Byn Perania dateras från 1761, namnet härrör från de två gamla defensiva positionerna i Pereiro och Santana. Byn är morisk stil och behåller mycket av mudejarstil stil, även om det återuppbyggdes efter en jordbävning 1884. Församlingskyrkan San Isidro också byggas om.

I norr om sjön ligger byn Periana, vid floden Guaro, som ger reservoaren med vatten. Det frodiga landet och det utmärkta klimatet ger perfekta förutsättningar för citron- och apelsinlundar och odling av andra fruktträd, vilket ger skönheten i landskapet ännu mer glans.

Varje onsdagsmorgon finns en marknad i byn med lokala produkter och kläder. Periana själv har flera feria och består av smala och branta gator och gränder med affärer, stormarknader, barer och restauranger, lekplatser och en allmän pool. Periana arkitektur är maurisk och byn kyrkan San Isidoro är byggd i "Mudejar" stil. Kyrkan, uppkallad efter skyddshelgon av Periana, byggdes om 1884 efter en jordbävning förstörde nästan hela byn. Festivalen St. Isidoro hålls runt 15 maj och hela byn firar sedan. Mycket i Periana kännetecknas av mauriska influenser och arkeologiska fynd. Lokalbefolkningen är vänlig och gästvänlig.

I området finns flera förhistoriska platser och bosättningar upptäcktes av arkeologer, såsom Cerro de Capellanía, El Fuerte, Llano de la Matanza, Rio Seco och Cerro Alcolea.

I Baños de Vilo, två kilometer norr om Periana är svavelhaltiga moriska bad som har nyligen restaurerats och anses läkemedel och hälsofrämjande.

Den vackra platsen vid källan till Rio Guara som matar Viñuela-sjön är också värt ett besök och är ett trevligt ställe för en picknick.

Den viktigaste jordbruksgrödet av Periana och det omgivande området är persiken. Varje år hålls en persikemarknad för att fira skörden. Dessutom, naturligtvis, den ovan nämnda olivoljan, under festivalen kommer tusentals besökare att försöka överlägsen olivolja.

Köket i Periana är typiskt för regionen Axarquia; specialiteter Ajoblanco con Uvas (vitlök soppa med druvor), Chota a la Cazadora, Cordero Asado al horno (rostade marinerad lamm) och söta churros (stekt deg pinnar), som också är populära i många andra länder som Argentina, Brasilien, Uruguay och Venezuela , nedsänkt i varm choklad, utsökt!

Periana har ett typiskt andalusiskt klimat i inlandet, på sommaren extremt hett och på vintern tempererat. Invånarna njuter av cirka 2800 timmars sol per år.

Spanien utflykter