De viktigaste stränderna i Formentera

Från en av världens bästa stränder till långa och breda eller halvmåneformade - dessa stränder i Formentera kommer att fylla dig med kärlek.

Formenteras mest populära stränder är en sublim behandling och alla är lättillgängliga. Med fantastiska strandbarer och restauranger, solstolar och parasoller att hyra är deras faciliteter bland de bästa. Många är bra ställen för snorkling och vissa erbjuder också vattensporter.


Medan dessa älskade sandsträckor kan locka många besökare på sommaren, kommer en kort promenad från de mest trafikerade delarna att avslöja mindre befolkade strandområden, perfekt om du letar efter en mer ensamhetsplats. Det rekommenderas att du tar med dig något för att skugga dig själv eftersom dessa mer isolerade områden inte erbjuder paraplyer att hyra.


Playa Illetes, när du anländer till Playa Illetes kommer du att ha en känsla av att ha tillfälligt gått ut från Medelhavet och in i en karibisk idyll. Det är ingen överraskning när du kommer dit att denna strand har utsetts till den bästa i Europa och rankas som sjätte bland de tio bästa stränderna i världen. Längs västra sidan av en milslång, smal halvö hittar du fin vit sand, vackra blå himmel och det mest kristallina vattnet du någonsin kommer att se, som alla kombinerar för att göra denna Formenteras helt egen paradis. Bara 5 km från hamnen i La Savina kan du enkelt komma dit med cykel, buss, taxi, skoter eller bil. Illetes betyder "öar" och du kommer att se en serie av dessa längs denna sandsträcka där du kan simma och till och med gå genom vattnet. Ju längre du går desto mindre trångt blir det särskilt när du når naturistområdet som är vildare och utan solstolar. I slutet av denna lilla halvö kan du se den lilla angränsande ön Espalmador. Även om det verkar vara mycket nära och lätt att komma till, vänligen försök inte simma eller gå genom vattnet, även om andra gör det. Strömmen är mycket farlig. Varna alla som ser ut som om de försöker korsningen. Det säkraste och enklaste sättet att nå denna holme är att ta den lilla La Bahia-färjan från La Savina, som också stannar vid Illetes Beach. Det finns många strandrestauranger längs stranden som serverar utsökt mat, särskilt fiskrätter, kända namn som Juan y Andrea, Beso Beach och El Pirata. Det finns många fler på denna sträcka: det är värt att notera att de är mycket exklusiva, dyra restauranger. Observera att tabeller under högsäsong måste reserveras i god tid. En gång i Playa Illetes kan du hämta dina matvaror i en av stormarknaderna i La Savina och spara på din semesterbudget för att undvika att fastna. Att äta och dricka i kioskerna på stranden är inte heller billigt. Alla typer av människor kommer till denna vackra strand, semesterfirare, lokalbefolkningen och de rika och berömda, som förtöjer sina båtar här. En strand som verkligen är för alla och som har många fördelar. Du kommer att älska Playa Illetes!


Obs: En liten avgift måste betalas när du når den lilla halvön med bil eller skoter där stränderna i Illetes, Levante och El Tiburón ligger. Åtkomst är begränsad, om alla parkeringsplatser är fulla slipper de dig igenom så gå tidigt. Fyrhjulingar har ingen tillgång alls.

Playa de Levante, på östra sidan av den smala halvön där du hittar Playa Illetes, är den långa breda sandstranden i Playa de Levante. Här hittar du tysta vikar och små steniga områden där du hittar lugn och avskildhet. Lugnen i Playa de Levante gör det till en populär plats för naturister, med sanddyner i bakgrunden som ger vackra fläckar för att visa allt som naturen avsåg.


Playa es Pujols, den enda orten på ön, har en charmig och bred sandstrand, bakad av sanddyner med några små steniga öar utanför kusten och vacker utsikt. Beläget i en livlig turistort, behåller den sin charm med fiskestugor i båda ändar. Den är lämplig för hela familjen och rymmer också personer med funktionsnedsättning, med tillgång till vattnet. En vacker strandpromenad har utsikt över stranden och är kantad av många frestande ställen att äta. Fler matställen är utspridda längs gatorna bakom. Om du gillar aktivt kul kan du njuta av ett stort utbud av vattensporter med uthyrning av all slags utrustning. Butiker och barer finns i närheten, liksom en liten hippimarknad på Es Pujols huvudgata, som leder direkt till stranden.

Playa Migjorn: på öns sydkust ligger denna vita sandstrand med en längd på mer än 5 km. Överlägset den längsta på ön och formad till en lång halvmåne, här hittar du vackra små vikar, utspridda klippor och gyllene stränder. Inte överraskande är det populärt bland turister och många chiringuitos (traditionella rustika strandbarer) och strandklubbar finns i överflöd längs denna härliga sandsträcka, som Pelayo Chiringuito eller Gecko Beach Club. Många restauranger som serverar en rad fantastiska rätter finns också på Playa Migjorn. Du hittar en mycket hippie och kosmopolitisk atmosfär här och de vackra klara blå vattnen är perfekta för snorkling. Kläder är valfritt här på alla punkter på stranden. I vissa delar av Playa Migjorn, särskilt på nordvästra sidan, är havsbotten stenig, vilket är bra för snorkling, men simskor rekommenderas här.


Playa es Arenals: Vid den sydöstra änden av Playa Migjorn ligger denna vita sandstrand med sin egen dyk- och vindsurfingskola, den första i sitt slag på Balearerna. Du kommer inte känna dig trångt här, men du kommer att känna dig lite närmare civilisationen än vid Playa Migjorn, eftersom det finns solstolar, parasoller och trampbåtar.


Cala Saona: Denna lilla, pittoreska vik är en vacker strand att vila på. Härifrån har du fantastisk utsikt över Ibiza och dess västra läge gör det perfekt för att se en av Formenteras magiska solnedgångar. Förutom några strandrestauranger som erbjuder god mat, förbises stranden av Hotel Cala Saona, också välsignad med den fantastiska utsikten från denna strand. En del av stranden har solstolar och parasoller eller så kan du bara ligga på den mjuka vita sanden och njuta av solen gratis. Det klara vattnet är vackert för simning och perfekt för snorkling, särskilt runt kanterna bredvid de höga klipporna och det lilla antalet fiskehytter på dem. Stöds av röda stenar och med små steniga vikar runt bukten hittar du gott om platser för privat simning. Om du bor i Formentera i några dagar, bör du definitivt lägga till denna plats på din lista bara på grund av dess skönhet.

Spanien utflykter