Iznate Andalusien vin och russin

Iznate är en liten by med vita hus och slingrande gator som minns det andalusiska förflutna. Omgiven av vingårdar, mandel- och olivlundar, ligger denna plats i regionen Axarquia som är känd för sin muskatdruva och dess vackra naturliga omgivningar. Muscat-druvan producerar vin och russin av erkänd kvalitet.

Att promenera runt Iznate är en mycket trevlig upplevelse. Fasader dekorerade med krukor, flirtiga torg, blomsterbäddar och hus som är perfekt anpassade till den ojämna terrängen, markerar deras urbana landskap: den plats som har behållit charmen från förr.

San Gregorio VII-kyrkan är Iznates viktigaste monument. Det byggdes på 1500-talet men byggdes om efter det moriska upproret och senare på 1900-talet. Den har ett enda skepp med trätak och du kan se intressanta konstverk i den. Det mest framträdande är en polykrom träsnideri av det obefläckade uppfattningen XVII-talet och en målning av San Francisco de Paula, möjligen Rivera School.

Från den islamiska eran har Iznate behållit sin urbana layout och två källor: Noguera och Three Wishes Encime. Även om Fuente Blasonada (Blasonada-fontänen), uppkallad efter skölden Marquesado (Marquis) de Campos, pryder den. Det kan ses på Plaza de la Virgen de los Dolores.

Om du klättrar upp i den högsta delen av staden kan du se Mirador Iznate Marocko. Från denna punkt har du en enastående utsikt över Sierras de Tejeda och Almijara, de omgivande städerna och de vid Medelhavet. På en klar dag kan du till och med se den marockanska kusten och Atlasbergen.

Från centrum av själva staden finns en väg som leder till Loma de Barcos, med sin formidanta utsiktspunkt, och sträcker sig nära floden Iznate.

Varje augusti hyllar Iznate sin mest värdefulla produkt (muskatdruva) med Moscatel Grape Festival. Musik, dans och matprovning är de viktigaste attraktionerna för detta evenemang. På långfredagen är det också olika festligheter, på påsksöndagen är stadens gator dekorerade med palmer och blommor för att hedra Jungfruen, som överförs till den heliga Kristus kapell.

Andra evenemang i Iznate inkluderar korsets dag i maj och festligheterna för att hedra San Antonio de Padua i juni.

Russin och Muskat är de mest typiska Iznate-produkterna. De traditionella rätterna är maimonsoppa (liknar vitlöksoppa), ajoblanco (kall mandelkräm och vitlök med druvor), Catetasallad med apelsiner (med potatis, torsk och oliver) och 'fritá' med morcilla (lätt stekta grönsaker med korv).

Iznate kommer att vara din nästa destination för en eller flera dagar i Andalusien, du hittar boende här. 

Spanien utflykter