Tejeda Gran Canaria

Kommunen Tejeda, även kallad öns tak, ligger i det centrala bergsområdet på Gran Canaria. Geologiskt är kommunen i huvudsak belägen på en nedsänkt vulkanisk krater med en diameter av cirka 25 km, Caldera de Tejeda, som har urholkats i väster av vattnets kraft. Basen på det tidigare kratergolvet gränsar till de omgivande bergskanterna i norr, öster och söder.

Tejeda är en bergsby och kommun i den spanska provinsen Las Palmas på Kanarieöarna på ön Gran Canaria. Förutom staden med samma namn finns det ett antal andra bycentrum i kommunen.

I området Tejeda kommun hittar du några av de mest distinkta och välkända geologiska symbolerna på ön, såsom Roque Bentayga och Roque Nublo, de platser för tillbedjan av de gamla Kanarieöarna.

Det senare tornar sig imponerande ovanför staden Tejeda, som ligger cirka 800 meter djupare i dalen, kommunens huvudstad, som inte bara är mycket pittoresk utan också alltid visar sig vara exemplarisk ren.

Detta landskap i kommunen kallades en gång "förstenad storm" av den spanska författaren och poeten Miguel de Unamuno.

De karstiga och väderbitna klipporna som steg brant upp mot himlen och de djupa ravinerna kan ha frestat honom att göra det. Här i bergen upplever besökare ön från sin kontemplativa sida å ena sidan, men också från dess mest spektakulära sida.

Den naturliga miljön i Tejeda, som enligt lokala standarder har omfattande skogsområden med kanariska tallar och den största befolkningen av mandelträd på ön, är perfekt för promenader. Under senare år har vandringsleder av varierande svårighetsgrad skapats, som leder vandrare genom detta vilda och romantiska område och belönar dem med enastående utsikt.

Området runt Tejeda var ett fäste för deras religiösa och andliga identitet under de forntida Kanarieöarna, eftersom Roque Bentayga och Roque Nublo är två av deras viktigaste tillbedjan.

I Roque Bentayga finns Cuevas del Rey, inuti är grottmålningar och gravyrer. Vid foten av denna klippa byggdes museet / informationscentret "Archaeological Park Roque Bentayga".

Ett annat besökscenter ligger i den övre delen av Tejeda-dalen på vägen mellan Cruz de Tejeda och Pico de las Nieves. Fokus här ligger på dokumentationen av samhällets etnografiska utveckling. Här kan du också köpa lokala produkter som honung och den traditionella söta bienmesabe. Från centrum har du en fantastisk utsikt över hela Caldera de Tejeda i väster.

Mandeln är förmodligen den viktigaste "frukten" i kommunen Tejeda. En oumbärlig ingrediens i många traditionella desserter och bakverk. I staden Tejeda finns konditoriet "Dulceria Roque Nublo", kanske den bästa traditionella kanariska konditoriet och även känt på de andra öarna.

När du väl är i området, missa inte ett besök i detta traditionella familjeföretag och prova dess läckra delikatesser. Mandeln spelar inte bara en kulinarisk roll. I februari lyser kalderan i prakten av hundratals blommande mandelträd och lockar många besökare varje år. Mot denna bakgrund äger den önomfattande, traditionellt firade festivalen "Fiesta del Almendro en Flor" varje februari.

Om du vill stanna en eller flera dagar i Tejeda hittar du det största urvalet av boende här

Spanien utflykter