Teror Gran Canarias gröna hjärta

Cirka 500 meter över havet och bara några kilometer från Las Palmas ligger staden Teror, även känd som öns gröna hjärta.

Faktum är att området runt Teror är ett av de grönaste på hela ön på grund av den ganska ovanliga mängden nederbörd på ön.

Teror är det religiösa centrumet på Gran Canaria och platsen för öns skyddshelgon, "Nuestra Senora del Pino", vars välsignelse begärdes av påven Pius XII och general Franco.

Den 8 september år 1481 sägs det att herdar hade dykt upp här under ett tall med Jungfru Maria, som omvandlade de sista hedniska invånarna på Kanarieöarna till kristendomen.

Basílika del Pino står på platsen för denna uppenbarelse, inramad av två stora tallar. Festivalen för att hedra skyddshelgon är den största religiösa festivalen på ön och en av de viktigaste på hela Kanarieöarna. Den 7-8 september pilgrimsfärdar tusentals tillbedjare och besökare, några till fots, till Teror och orsakar trafikkaos i hela området.

Hela Gamla stan i Teror har varit en fredad byggnad sedan 1979 och anses vara en av de vackraste på Gran Canaria med ett antal välbevarade historiska byggnader.

I mitten av den gamla staden, inramad av två stora pinjeträd, står Basílika del Pino, byggd 1760 ovanför den gamla kyrkan, av vilken endast det åttkantiga tornet har bevarats. I kyrkan, bredvid den rikt dekorerade Jungfru del Pino, står värdefull kyrkakonst.

Runt det pittoreska torget framför kyrkan finns herrgårdar, traditionell kanarisk arkitektur med rikt dekorerade träbalkonger. Härifrån kan du starta en kort turné. Plaza Theresa de Bolivar, med sina stenbänkar och fontäner, gränsar till detta torg. Torget firar hustrun till den venezuelanska frihetskämpen Simon Bolivar, vars familj kom hit. Bakom kyrkan finns biskopspalatset och det vackra rådhuset.

Teror har också utvecklats genom århundraden till ett centrum för kanariskt hantverk och dess konfektyr och chorizos (pepparkorv) är kända över hela Kanarieöarna.

De små hantverksbutikerna ligger vanligtvis i gamla stan, de tillverkade varorna erbjuds också på söndagsmarknaden (8–15). Den alltid upptagna marknaden är en av de äldsta på ön och äger rum runt Basílika. Tyvärr på sistone kommer du att hitta fler och fler stativ med vanliga prydnadsföremål.

Kommunen Teror har också blivit allt populärare bland turister de senaste åren.

Som på de andra Kanarieöarna har Gran Canaria en hög efterfrågan på boende på landsbygden (Turismo Rural). Ett stort antal gamla, kärleksfullt restaurerade finkaer och de vackra vandringslederna i området lockar främst naturälskare som letar efter lugn och ro. 

Spanien utflykter