Gáldar kultur Kanarieöarna

Många besökare som går längs Canteras Beach i Las Palmas märker ett berg som av många anses vara Mount Teide på Teneriffa. Faktum är att den är cirka 440 m hög Pico de Gáldar, vilket överraskande har samma form som Spaniens högsta berg. Canarios kallar det inte riktigt på allvar; Teide of Gáldar.

Du kan se detta i klart väder och särskilt vid solnedgången, för då verkar Teide till höger om Pico de Gáldar.

Huruvida ett besök i staden Gáldar, som kan nås med motorvägen från Las Palmas på cirka 20 minuter, är värdefullt, som ofta sägs, beror verkligen på dina egna intressen.

Stigen från den solfyllda södern kommer att vara för långt för den rena strandturisten, trots stränderna som ibland är ganska vackra och särskilt nästan övergivna under veckan. Besökare som är intresserade av de gamla Kanarieöarnas historia och kultur, liksom älskare av vackra historiska byggnader, hittar vad de vill ha.

Gáldar var en gång huvudstaden i ett av de gamla kanariska rikena.

En av de viktigaste arkeologiska fynden på Kanarieöarna kan ses i Cueva Pintadas arkeologiska park, nära Plaza de Santiago i centrum av staden.

Detta är ett område med tidigare bostäder och tillbedjan för urbefolkningen, det viktigaste fyndet är den cirka 5 x 5 meter stora grottan med sina väggmålningar som består av geometriska ornament. Efter omfattande restaurerings- och bevarandearbete är parken nu öppen för allmänheten igen.

Ett annat centrum för forntida kanarisk kultur ligger i Barranco de Hondo, med en stor grott bosättning och ett litet etnografiskt museum.

Barranco är också ett underbart promenadområde.

Dessutom ligger det cirka 24 000 kvadratmeter stora området "La Guancha" vid kusten med ett stort antal gamla levande och kyrkogårdar, samt många gravhögar som kallas tumuli. Dessa tumuli liknar olika strukturer i Nordafrika och är en viktig del av rekonstruktionen av skärgårdens bosättningshistoria.

Gáldars centrum med sina vackra historiska byggnader har varit en kulturminnesmärkt byggnad sedan 1981. Kyrkan "Santiago de los Caballeros" är en av de vackraste på Kanarieöarna. Detta gäller särskilt den vackra interiören i kyrkan med dess många värdefulla konstskatter. Några av de viktigaste är silveraltaret, freskerna och "Pila verde", det gröna dopfontet, där de första, mer eller mindre frivilligt konverterade, forntida kanarierna döptes.

På stadshusets innergård finns ett stort drageträd som anses vara ett av de äldsta på ön och vars existens dokumenterades så långt tillbaka som 1718. Också värt att se är Plaza Grande, en aveny omgiven av västra indiska lagerträd.

Museo de Antonio Padrón visar mer än 100 verk av en av Kanarieöarnas viktigaste konstnärer. Den expressionistiska målaren Antonio Padrón målade huvudsakligen scener från det dagliga livet på Kanarieöarna i sina färgglada målningar.

Kommer från Gáldar mot Sardina del Norte är det vackert anlagda "Parque Norte". I den 40 000 kvadratmeter stora parken hittar du ett antal exotiska fåglar, olika apor och en djurpark. Den stora bananplantagen är också intressant. 

Spanien utflykter