La Savina Formentera

Ta dina första steg från Ibizas färja och du är i La Savina. En fungerande hamn, en exklusiv marina för miljontals yachter och en nautisk atmosfär.

Om du åker till Formentera kommer den första glimten att vara hamnen i La Savina, vilket är den punkt där alla båtar anländer och avgår. Här får du känslan av en nautisk plats med de många färjetjänsterna som kommer från Ibiza och en exklusiv marina där många stora båtar är förtöjda. När du lämnar en båt är det första du ser hamnen byggnad där färjebiljetter från de olika flygbolagen kan köpas, dessutom finns en bar med terrass och en liten butik. I hamnen finns flera barer, kaféer och restauranger och på sommaren en lång rad marknadsstånd med kläder, smycken, souvenirer och handgjorda varor. Du har en fantastisk utsikt över Ibiza och ön Es Vedrà.

Många cykel-, scooter- och biluthyrningsplatser är synliga så fort du lämnar färjorna och det finns också två bra stormarknader, från centrala öst, nära saltpannorna i Las Salinas.

La Savina är en utmärkt bas för semesterfirare, för här är det lätt att nå alla delar av ön, med de vackra stränderna i Playa Illetes och Playa de Levante i närheten. Närvaron av sjömännen, varav många vistas på ön hela sommaren, ger en exklusiv prägel.

Ett bra tips: La Bahia färjan tar dig till Playa Illetes på sommaren och vidare till Es Palmador från La Savina. Du kan till och med gå till Playa Illetes, men på grund av den starka solen kan jag inte rekommendera det här.

Tillgång till Formentera ligger endast till sjöss till den enda start- och slutpunkten, La Savina hamn. Det finns färjor från Ibiza och flera hamnar från Spanien på fastlandet. En gång där är det lätt att resa med cykel, buss, scooter eller bil, med elektriska versioner för de flesta av dessa alternativ, för att hålla ön oförstörd. De flesta turister flyger först till Ibiza, tar en taxi eller buss till hamnen och tar sedan färjan.

Färjor från Ibiza
Det mest ekonomiska och snabba sättet att komma från Ibiza till Formentera är med Aquabus. Denna billiga färjetrafik tar dig året runt från Ibiza stad till La Savina, med Playa d'en Bossa och Figueretas under sommarmånaderna (från maj till september). Sittplatser finns inom och på solterrassen, och bagage, cyklar och husdjur kan tas med gratis.

Om du vistas på Ibiza östkust kan du ta färjan Santa Eulalia med dagliga Formentera-tjänster från hamnen på utväg, samt Cala Pada, Es Caná, Es Figueral och Cala Llonga.

Dagstripare kan också välja mellan ett antal båtturer till Formentera och några av dess avlägsna öar, som Espalmador.

Färjor från fastlandet i Spanien
Färjor till Formentera avgår också från de spanska hamnarna i Denia och Gandia.

Ett av de mest populära och mest hållbara sätten att utforska Formentera är på cykel och både manuell och elektrisk cykel kan hyras. Med platta konturer och 32 gröna linjer (Rutas Verdes) över hela ön, är Formentera oerhört lätt att utforska med cykel. Mer än 100 km spår tar dig längs kusten, genom sanddyner eller monument och genom lantbruksmark med getter och fikonträd.

Flera regelbundna busslinjer tar dig från La Savina till byar och stränder på ön, liksom till Es Pujols resort. Det finns också en speciell kretsbuss till turister, L3, som erbjuder en kortslutning som inkluderar La Savina, stranden i Ses Illetes och Es Pujols eller en lång krets som stannar vid alla håll. Tjänster utförs under året med ytterligare sommartjänster som går från mitten av maj till slutet av oktober.

Spanien utflykter