Fiske i Andalusien

Fiske är utbrett i Andalusien och de 800 kilometer kusten erbjuder några bra fiskeområden. Dessutom är vissa sjöar och floder mycket rika på fisk och du kan kasta en linje i den vilda naturen i Andalusien. Från gädda till makrill och från karp till barbel och den infödda iberiska näsan kan fiskare i Andalusien fånga en mängd olika fiskar. På grund av det milda klimatet kan du fiska nästan året runt, även under vintermånaderna.

Beroende på årstid och säsong finns det olika fiskeområden för fiskare i Andalusien som är särskilt lämpliga. Fiskare letar alltid efter rätt fiskeplats.

Andalusiens Atlantkust är en av de mest lovande fiskeplatserna. På grund av den näringsrika strömmen är Atlanten väl lämpad för fiske och ett motsvarande antal fiskarter kan hittas här: blåfisk, havsbult, mullet, konjål eller havsräd. Det finns också många flyttfiskar här som tar sig till Medelhavet. Inklusive havsabborre, röd och albacore tonfisk och bonitos, en populär makrelsort.

Hela perioden från höst till vår är lämpligt för fiske. På vintern kan du också fiska från stranden när multen huvudsakligen är aktiv. För tillfället lekar många multer utanför Costa de la Luz och surffiske erbjuder goda möjligheter. De steniga kusterna föredras på hösten eller våren. Halkfria skor är absolut nödvändiga, vissa fiskare knyter till och med fast vid klipporna med remmar.

Sportfiskare bör välja robust utrustning eftersom rovfiskarna i Atlanten är mycket resistenta. Vid starka vindar måste gjutningsvikterna justeras och för virknålen är storlek 2-6 tillräcklig.

Fiske på Costa de Sol

Vid Medelhavskusten kommer fiskarna snabbt att märka konsekvenserna av överfiske. Knappast något fångas från piren eller direkt från stranden, så fiskare på Costa del Sol kan för det mesta klara sig utan strandstavar.

Särskilt området runt Malaga är överfiskat, eftersom det finns många fiskebåtar utanför kusten. Det finns bara en chans att få en bra fångst på semester, om fisket inte fiskar i vattnet. Att fiska från en båt är mer sannolikt att lyckas, och semesterfirare kan hyra en motorbåt från hamnen. Då finns det en bra chans att makrill, blåfisk, barracuda, havsräd, barbel och havsabbor också är bland fiskarterna på Costa del Sol.

De bästa tiderna för fiske är på kvällen när det inte är för många turister vid kusten. Speciellt på senhösten från november är det en bra tid och dagtemperaturen är minst 18 grader.

För utrustning på båten rekommenderas en robust rulle med en stor linjefäste. Detta gör att sportfiskare kan fiska efter den kraftfulla blåfisken, som ofta fångas i Medelhavet och Atlanten. En mindre tunn rulle rekommenderas för basfiske. Förutom blinkarna kan maskar eller betfisk också användas som bete.

Andalusiens floder och sjöar erbjuder massor av sötvattensfisk, som också är populära bland amatörfiskare i Spanien. Flodfiske är särskilt utbrett. Därför bör semesterfirare komma tidigt till fiskeområdet för att hitta en bra plats. Den största floden i Andalusien, Guadalquivir, är hem för olika fiskarter som gädda, karp och svart bas. Till och med stören bor i Guadalquivir och fiskarna måste ha tung utrustning och robusta krokar redo. Gjutningsvikten kan vara minst 300 gram och maskar används ofta som bete.

Utanför huvudfloden är de många sjöarna också mycket rika på fisk och främst fångas karp och barbel. En populär fiskeplats bland de inre sjöarna är 60 kilometer nordväst om Malaga, reservoarerna i Rio Guadalhorce. Förutom karp bor här främst svart bas. De flesta fiskeplatser för floder och sjöar kan endast nås med bil.

Tillstånd och licenser

Om du vill fiska i Andalusien behöver du ofta fiskekort. Den så kallade Licencia de Pesca, fiskelicens, utfärdas av provinsen. Denna myndighet är belägen i provinshuvudstäderna, eftersom varje provins utfärdar olika fisketillstånd. Dessutom skiljer fiskelicensen mellan tre olika typer av fiske: havs-, flod- och undervattensfiske. För att registrera sig behöver semesterfirare ett identitetskort eller pass, en avgift på 5 till 10 euro och mycket tålamod. I de flesta fall måste fiskare gå till kontoret flera gånger eftersom de måste presentera olika dokument (för banköverföringar, kvitton). Semesterfirare kan också få tillstånd i många turistbyråer och tobakshandlare

Spanien utflykter