Algar ligger i provinsen Cadiz i Andalusien, ca 20 km från Arcos de la Frontera, där den flankeras av två av de viktigaste naturreservaten i provinsen heter Alcornocales och Grazalema. Algar är en av de många vita byar i provinsen.
Historien om Algar går långt tillbaka i tiden. Det finns även hittat kvarlevor som går tillbaka till den neolitiska eller även kallad New stenåldern, men namnet på byn härstammar från det arabiska al-gar (grottan), av vilka många är i området. Morerna lämnade inga spår utom 13-talet Castillo de Tempul, varav endast en liten del av ett torn av slottet kvar.
Den nuvarande byn grundades i slutet av 18-talet, när Domingo López de Carvajal, en förmögen aristokrat, köpte en stor tomt på stadshuset i Jerez de la Frontera, där fattiga människor kunde leva i de omgivande byarna. Legenden säger att han en gång räddades från en tropisk storm på en av sina resor till Mexiko, och han lovade att återvända hem för att göra något för folket.
Församlingskyrkan Santa María de Guadalupe, byggd 1762, dominerar det stora torget.
Härifrån går de slingrande bygatorna med sina vita hus och många hängande växter. Exploring byn är mycket trevligt, eftersom man aldrig vet vad du hittar runt nästa hörn, till exempel: den robusta 18th century Rådhuset, vars fasad har nyligen renoverats och stenen arena med anor från början av 20-talet.
Den årliga mässan för att hedra skyddshelgon äger rum i september, då en bild av Santa María de Guadalupe bärs genom byn på en matta av salt. Varje våren ras fanatiker tur tar bilen rally plats i Algar. Det är en av de kval som ger poäng för mästerskapet Andalusien.
Algar lever främst från jordbruk och boskapsskötsel, läder och träprodukter och landsbygdsturism. Det finns också en ostfabrik där färskost och botas getost görs.
I det typiska lokala köket är mestadels vilda djur som rådjur, rapphöns, fasan och kanin bearbetning.
Den Tagarnina ett slags vild tistel används i stor skala, endera i ägg eller i soppor och slagg i en kryddig sås eller soppa vitlök. Också rekommenderas är godis, hembakat bröd och kvitten sylt, alla gjorda i byn Algar.